Германия

Германия е федерална държава в Западна Европа. Тя граничи със Северно море, Дания и Балтийско море на север, с Полша и Чехия на изток, с Швейцария и Австрия на юг и с Франция, Люксембург, Белгия и Холандия на запад.

Страната се простира от Алпите на юг до бреговете на Северно и Балтийско море на север. През Германия минават основни европейски реки- Рейн, Дунав, Елба, Везер, Майн.

Отпреди 700 000 години има доказателства за съществуването на хора по земите на днешна Германия. За дата на основаване на страната се приема 2 февруари 962 г., когато Ото I е коронясан за император в Рим, тогава се дава началото на Свещената римска империя (известна още като Първи немски райх). Между 1815 г. и 1871г. Германия се състои от многобройни независими държави, от тях 39 формират Немския съюз.  На 18 януари 1871 г. е създаден Вторият райх (известен още като Германска империя) във Версай след загубата на Франция във Френско-пруската война. През 1949 г. са основани 2 немски държави – Германска демократична република (ГДР) и Федерална република Германия (ФРГ). Те се обединяват през 1990 г.

Германия е една от най-високо развитите страни в света, с висок жизнен стандарт на населението. Столица е град Берлин, наследник на два града разделени по време на студената война от “Берлинската стена”. Други големи градове са Мюнхен, Франкфурт, Кьолн и много други. Силно развити са промишлените отрасли. Също добре развит в Германия е и туризма. Много и различни хотели приемат всяка година милиони туристи! Понякога българските туроператори също изпращат туристи на екскурзия в Германия. Невероятно е изживяването по време на Коледа и Нова Година. Всеки трябва да си направи по една екскурзия до Германия!